E. coli O157

Grypa żołądkowa

E. coli O157

CO TO JEST E. COLI O157

E. coli O157 jest to groźniejszy szczep bakterii E. coli, którą można znaleźć w jelicie zdrowych ludzi. Surowe mięso mielone jest częstym źródłem E. coli O157. Może powodować poważne choroby jelit.

DO ZAKAŻENIA DOCHODZI POPRZEZ:

  • Kontakt z odchodami zakażonych zwierząt gospodarskich i ludzi. Bakteria często przenoszona jest w żywności lub na niej, a także na rękach. Może przenieść się z jednej osoby na drugą poprzez często dotykane powierzchnie.

OBJAWY:

  • Ostra, często krwawa biegunka.

  • W niewielkim odsetku przypadków uszkodzenie nerek zagrażające życiu.

JAK UNIKAĆ E. COLI O157:

  • Myj dokładnie ręce przed przygotowaniem jedzenia, po dotknięciu surowego mięsa, po skorzystaniu z toalety, po sprzątaniu lub kontakcie z kimś, kto jest chory.

  • Należy unikać zanieczyszczenia krzyżowego surowych i gotowanych potraw poprzez czyszczenie i dezynfekcję blatów, desek do krojenia i naczyń.

  • Regularnie myj i dezynfekuj powierzchnie, stosując Domestos Thick Bleach, zwłaszcza jeśli ognisko choroby znajduje się w Twojej okolicy.

  • Regularnie dezynfekuj toalety, używając płynu czyszcząco-dezynfekującego 24h Domestos. Jeśli ktoś ma biegunkę lub wymioty, dezynfekuj toaletę po każdym użyciu.

JAK ROZPOCZĄĆ GRUNTOWNE CZYSZCZENIE TOALETY

Będziesz potrzebować dostępu do całego sedesu, więc zacznij od wyłączenia dopływu wody i spłucz, aby zmniejszyć poziom wody. Teraz możesz gruntownie umyć toaletę.

ODWIEDŹ CLEANIPEDIĘ
TOP